Vimpel for vennskap – trivselsprosjekt i Tromsø sentrum

Spennende byrom

Sentrum er en flott møteplass. Vi skal skape gode byrom hvor det er lett å trives. Vi må by på oss selv og også la andre ta eierskap til sentrum. Med dette som bakteppe tok gradvis kunstprosjektet Vimpel for vennskap til.

Initiativtaker og senter pilot på Veita, May-Tordis Simonsen startet prosjektet allerede i fjor vår. Da var ikke responsen blant publikum den hun ønsket og prosjektet ble lagt på is. Inntil i vår, da tiden plutselige fikk et helt nytt begrep for hele verden. Nå er riktig tid, tenkte hun og dro prosjektet i gang igjen. Og det var det: tid til å agere. Tid til å gjøre noe annet. Tid til å spre litt glede og å skape en attraksjon i sentrum.

80 unike vimpler

Målet var 100 unike vimpler. Nå har prosjektet fått 86, og inntaket er stanset. Et utrolig mangfold av uttrykk hvor både barn og voksne har bidratt. Her finner du vimpler med hilsen til en mamma. Vimpler som er sydd av bunadstoff, håndbroderier og tekstilmaling. Noen har lagt utrolig mye tid og arbeid i sine spesielle prosjekt.

fargerik vimpel
En av tre fargerike vimpler laget av 2. klasse på Gyllenborg skole.
dame med vimpel
Bente Leifsen har sydd vimpel av bunadstoff.
3 vimpler
tre vimpler fra dansegruppa 3T i Tromsø

Det er virkelig rørende å oppleve at noe slikt blir tatt så godt imot. «Vi har allerede nok til 10 flotte vimpel-rekker. Det kommer til å bli litt av et syn!». May-Tordis er konsentrert idet hun trer nåla i symaskinen. «Det er mye som skal klaffe for å få noe slik i havn. Mange skal informeres og mange skal gis muligheten til å være lamme. Vi skal spre entusiasme: smitte omgivelsene våre og vise at det går an å få til kreative løsninger med begrensede midler, bare man er sammen.»
Hvor lenge vimplene skal henge oppe avhenger av deres levetid. Materialbruken i de enkelte har stor variasjon og lever slik vi mennesker gjør; til vi dør. Det har vært fritt fram for hver enkelt, og her kommer individualismen til sin rett. Vårt uskrevne mål er å ha de hengende over storgata hele sommeren, så får vi se om de holder.

Mange ilag

Både gårdeiere og butikkeiere har slått ring om prosjektet. Det har vært dialog om opphenget og fester i fasader. Alt med tanke på fremtiden og at disse kan gjenbrukes.

Å registrere alle vimplene med navn og nummer er tidkrevende. Jeg har vært så heldig å få med meg dyktige Ellinor Sørensen fra Sommerlyst Ungdomsskole. Sammen med blant andre Stina Fagertun har vi prøvd ut ulike monteringsløsninger før vi endte opp på den vi nå har gått for. Å montere alle vimplene på fiberlinen ble også litt av et kapittel.

bord med vimpler systematiseres
Ellinor og Leah i arbeid med å loggføre alle vimplene.
setter sammen vimpler
Ellinor og Stina vurderer opphengsmetoder.
personer monterer vimpler
Stina, Ahmad, Greta-Lill og Ellinor i vimpelmontering.

Utallige symaskinnåler har brukket og vi har også tatt i bruk håndsøm der underlaget ble for tykt for maskinen.  Nå er alle linene klare. Kun èn gjenstår siden maskinen streiket i siste timen. Slik skal det jo også være i et prosjekt. Alt kan ikke gå på skinner. Vi må ha litt motstand. Noe som utfordrer oss og setter ting litt på spill. Dynamikken og temperaturen er viktig. Sånt blir man bare energisk av.

menn I lift monterer vimpler
Frode Nelvik fra Newsec monterer opp vimplene i Storgata.

Byrom i luften og på gateplan

I tillegg til å følge med på det som skjer over hodene våre, blir det nå også mulig å sitte ned langs hele Veitas fasade -fra Lindex i sør til Ticket reisebyrå i nord. Veita har gått til innkjøp av fargerike benker. Disse håper vi vil gi mange gode sommerminner for dere som besøker oss. Her er det mulig å sitte å beundre vimplene samtidig som du nyter god mat og drikke fra henholdsvis Frø Café og Spiseiet kafé.

 

 

 

 

aktiviteter for publikum

folk i inngangsparti til Veita
Senterpilot May-Tordis Simonsen forstår åpningen av vimpellprosjektet i Storgata. Her med skredder Ahmad kalil.

Vi jobber med ulike aktiviteter og tilbud til publikum. Ett av dem vil være gate-yatzy som kan spilles ute i gata fra kl 11:00 (da stenges storgata for biltrafikk). En depositumsløsing er under planlegging. Også dukketeaterverksted og historiefortelling fra området rundt Veita kan du oppleve i sommer. Alt dette kan du fra neste uke finne i vår kalender her på nettsiden og også på Instagram. Emneknaggene #veitashopping, #tromsotid https://www.tromsotid.no og #handlelokalt

Vi ønsker alle velkommen til oss og våre naboer. Tagg oss gjerne og også #opplevnordbyen. Høst Frisør, Apotek 1, Britts Butikk, Rein Love clothing, Elle Stylista, Lindex, Nille, Ticket, Verdensteateret, Nitti Gritti, Perspektivet Museum, Elephant Resturant og Spiseriet kafé står alle klare til å ta godt i mot dere.

God sommer!