Skanckesmuget slik du aldri har sett det

«Minuttet» vår nye nabo.

I en lengre periode nå har Totalrenovering bygget opp boligkomplekset «Minuttet»nord for Veita. Her skal mange nye beboere flytte inn, slå rot og bidra til liv og røre i Nordbyen. I tillegg rustes det opp for næringsliv på gateplan.

Det har vært spennende og inspirerende  å følge byggeprosessen. Mange arbeidere og maskiner har vært i sving for å forme området slik det ser ut i dag. Vi har forsøkt å være smidig med hverandre slik at fremdriften skulle gå som planlagt. Det tror vi har vært viktig i prosessen.

I disse dager legges varmekabler i smuget. Dette skal bidra til at du vil få en snøfri ferdsel her gjennom hele året.

kabelstrekk i gata i Skanckesmuget
Varmekabler legges i Skanckesmuget.
grunnarbeid i gata i Skanckesmuget
situasjonsbilde over opprusting av gata i Skanckesmuget i Tromsø

Vi gleder oss stort til vi igjen kan benytte vårt flotte Skanckesmug slik det er ment å brukes. Nå vil det jo bli liv her igjen. På en helt annen måte er det har vært tidligere.

 

 

 

 

Hvorfor heter det Skanckesmuget?

Gaten har navn etter konsul Lorentz Skancke (1786-1879). Han var født i Orkdal, kom til Tromsø i 1803 og fikk kjøpmannsborgerskap i 1812. Han eide den langstrakte ”Skanckegården”, Storgata 102, som ligger der Skanckesmuget begynner. – Konsul Skancke ble regnet som en av de betydeligste i byens eldre historie.
Smuget er også kjent som «Helvetesveita». Iflg N.A. Ytreberg skal navnet stamme fra den tiden da Grønnegata 97, der Frelsesarmeen har lokaler i dag, var et heller beryktet skjenkested. Politiet måtte stadig rykke ut dit og en politimann skal i den forbindelse ha ytret seg oppgitt «over denne helvetes veita».

Flere ulike bakere har hatt tilhold her opp gjennom tiden. Fra Bakermester Sundli og Moe på 1800-tallet og Karanes konditori på tidlig 1900-tallet til Baker Pedersen som avviklet som siste baker i huset Storgata 104. Nå har også dette huset fått en flott fasade, og er klar til å ta imot ny aktivitet. Spent på hvem det blir.

20. Juni er Minuttet innflyttingsklart.