Bli med på den nye trenden: Dyrk selv.

Styreleder Gerd Ersdal

21. mars skulle vi arrangert Spire & Gro i Byparken. Et arrangement som skulle bidra til skaperlyst, sålyst og hageglede. Slik gikk det ikke. I disse unormale tider ønsker vi likevel å kunne bidra til å skape gode øyeblikk og opplevelser for deg og dine nære. Kanskje kan vi være med å motivere deg til å få deg en ny hobby eller et helt nytt og kunnskapsrikt nettverk? Vi har derfor tatt en prat med en av aktørene som skulle være her; styreleder i Botanisk hagers venner, Gerd Ersdal.

Hvem er Botanisk Hages Venner? «Vi er en forening som ønsker å fremme kjennskap til, og støtte Tromsø arktisk-alpine Botaniske Hage her i Tromsø. I fjor hadde vi 20års jubileum og vi har de siste to årene opplevd en medlemsvekst på over 40%. Det er morsomt å se at stadig flere får øynene opp for oss, og som ønsker å delta i vår fellesskap. Men vi har plass til flere og derfor er det viktig at vi stimulerer til hageglede og gir inspirasjon.»

Hva gjør dere? «I løpet av et år arrangerer vi ulike arrangementer så som Vårmarkedet i begynnelsen av juni hvor det selges planter fra våre medlemmer, planter fra hagen og planter fra lokale planteprodusenter. Vi gjør flere hagevandringer og dugnadsluking i hagen gjennom hele sommeren og arrangerer også plantebyttedag. Plantebyttedagen er særdeles populær . Det er da også motiverende for oss, og morsomt å registrere at mange yngre besøkende nå viser stor interesse for planter. Vi har et godt samarbeid med Tromsø Museum, og arrangerer der ulike filmoppsetninger og også små seminarer om eksempelvis tema vintersåing.

Om noen av våre gjester skulle kaste seg rundt på plantekarussellen, hva ville du foreslå å starte med? Ja, jeg ville nok starta med noe som gav meg mestringsfølelse og mersmak. Da er planting av ringblomst en flott geskjeft.

Ringblomst
dyrk dine egne ringblomster

Start med å plante frøene innendørs nå for så å sette dem i potter eller i bed når temperaturen er plantevennlig og snøen borte.» Ringblomsten er en robust og hardfør, ettårig eller kortlivet flerårig plante som blir opp til 60 cm høy. Den er svært nøysom, og kan vokse i nær sagt all slags hagejord, men plantene blir frodigst i næringsrik jord. Når man høster blomstene etter hvert som de springer ut (eller fjerner avblomstrede enkeltblomster), forlenger man blomstringsperioden. Ringblomst bruker bare 50-60 døgn fram til blomstring ved direkte såing, og det er derfor vanligst å så frøene direkte på voksestedet i mai. Frøet dekkes med 1 cm jord og vil spire etter 7-10 dager. Småplantene tynnes til nødvendig avstand på et tidlig stadium. (kilde: Urtekildens planteleksikon)

Ringblomst (også kalt Morgenfrue) kan brukes i matlaging, hudkremer og som fargestoff i akvarellmaling. Den ble tidligere brukt som medisinplante mot hodepine og menstruasjonssmerter. En hardfør snittblomst som er fin i buketter. 🙂

Dersom du er interessert i mer informasjon om foreningen er du velkommen til å ta kontakt med Gerd på e-post: bhv.tromso@gmail.com

Test ut dette, og send oss gjerne oppdaterte bilder av resultatet ditt.  Masse lykke til fra alle oss på Veita, og riktig god kortreist påske!