Hun foreslo vann, lys og mat. Da reagerte vi.

Det er noen, men langt fra alle som har oppdaget Veitas pågående transformasjon og fått Veita på sine lepper igjen. Veita, som er lokalisert i hjertet av sentrum –rett ved Stortorget-. I godt og vel to år har nå prosessen pågått. Huseier har vært opptatt av å skape et fremtidsrettet hus hvor handel, kunst og kultur ikke eier grenser. I dag er Veita på full fart å bli byens nye sosiale handels-og trivselsrom.

Gründer fikk muligheten
Metter Rollstad er Veitas egen hagedesigner. Hun ble kontaktet høsten 2016 da husets transformasjon var igang. Da var Mette nyetablert bedriftseier.
Utfordringen jeg fikk ser dere nå resultatet av her inne i parken på Veita. En innendørs park med da nordnorges første plantevegg av denne størrelse og hvor alle planter faktisk er levende i hele parken og resten av husets fellesareal.
Å kunne få være med på noe så inkluderende har vært en stor berikelse og en ære. Jeg er faktisk utrolig stolt, sier en smilende grûnder innimellom friseringen. «At Veita trodde på meg og gav meg denne tillitten har i ettertid ledet til andre muligheter. Det er så motiverende. Flere skulle vært slik.» Mette blir tankefull.
Hun fortsetter: «Et slikt prosjekt er jo det mange i min bransje drømmer om å få gjøre, men som aldri blir noe av. Veita tør å satse på lokale ressurser og det håper jeg folk ser verdien av.»
Hva skal til for å få slike flotte planter? Mette ler: «du tilfører tre ting; vann, lys og mat i form av gjødsel. Følg jevnlig med. Ikke bare stol på automatikken.»
Men det holder vel ikke Mette? Det der har jo mange av oss forsøkt i generasjoner..
«Selvfølgelig er det som med alt annet: Det handler om omsorg og evnen til å vise kjærlighet. Det er liksom en selvfølgelighet, men det kan være utfordrende for enkelte, slik er det jo.»
Mette pleier parkens planter èn gang i uken og ofte opplever hun mange flotte øyeblikk med publikum.
Noen turister betraktet meg i mitt arbeid en dag og kom bort til meg med følgende kommentar «IS IT REAL??» Andre lurer på hvordan vi får det til. Da gir jeg en liten kunnskapsrunde på hvor viktig plantene er for arealer med tørr luft. De renser luften, fjerner giftige stoffer og tilfører rommet en helt spesiell atmosfære. Dette leder til trivsel».

En skjult underjordisk tunell-perle
Det kan være utfordrende for en familie å ta seg til sentrum i stiregn eller vinterstorm. Mange av oss har testet det. Det er likevel noen som gjør det.
Velger du bil, kan parkering i mange tilfeller by på utfordringer. Det er nødvendigvis ikke for få parkeringsplasser, men å vite hvor de er, kan ofte være avgjørende for en god start på byturen.
«Tromsø Kommune har nå parkeringsplasser i fjellet i sentrum. Et attraktivt tilbud som mange flere bør oppdage. Parkerer du i parkeringstunellen kan du gå tørrskodd inn til Veita.

Her omkranses du av en design utført av arkitekter slik at din ferd også her skal være en opplevelse. Mange setter også pris på musikken vi har tilført kulverten,» sier senterpilot May-Tordis Simonsen.
«Nå jobber vi men begge endene av tunellen. Slik at også disse blir optimalisert til det beste for publikum».

Handler i sentrum
På Plan 2 sitter en hyggelig dame og hviler på en benk. Det er Freweini Berhe. Hun har bodd ti år i Tromsø og arbeider nord på Tromsø-øya. Vi slår av en prat og det viser seg at Freweini handler her 2-3 ganger i uken. Og hun trives. Hun husker hvordan det var her for ti år siden og nevner flere butikker som den gang var her. «Nå er det annerleder, men så trivelig! Koselig virkelig. Jeg liker meg her. Med den nye parken oppe og gode areal for barna. Freweini bor på Tomasjorda, men handler likevel her på Veita og tar bussen rett hjem men varene. «Her finner jeg alt jeg trenger». Freweini vi ikke bli tatt bilde av, og det respekterer vi. Vi har bildet på netthinna og vårt møte er akkurat slik vi vil flere skal oppleve det når de kommer innom Veita. Den gode følelsen.